DXpeditie naar Swains – lezing door Ronald PA3EWP

Swains

Ronald Stuy (PA3EWP)

Op 21 juni gaf Ronald Stuy (PA3EWP) tijdens de afdelingsbijeenkomst van VERON Midden- en Noord-Limburg een lezing over de DXpeditie naar het onbewoonde Swains Island.

Tweeënhalf uur lang wist Ronald zijn publiek te boeien met het verhaal over de organisatie, de avontuurlijke reis en natuurlijk het verblijf op het onbewoonde eiland.

Allerlei leuke en interessante details passeerden de revue. Zo moest het team zich beschermen tegen de overvloedig aanwezige muggen en ratten op het eiland. Gelukkig was dat geen verrassing en hadden ze muskietennetten meegenomen. En het menu bestond regelmatig uit versgevangen vis, maar ook uit kokoskrab, een krabsoort dat zich onder andere voedt met kokos, overvloedig aanwezig op het eiland. Voor de communicatie met de buitenwereld beschikte het team over een permanente, uitstekend functionerende internetverbinding met bijna 300 Mbits/s via het Starlink-satellietsysteem.

Lees hier een korte samenvatting van de lezing.

De voorbereidingen

De voorbereidingen van het DX-avontuur begonnen al in 2016. Toen werd contact gelegd met Alex Jennings op Amerikaans Samoa. De familie Jennings is al sinds 1856 eigenaar van Swains. Het koraaleiland werd toen voor een hand vol dollars en een fles whiskey gekocht. Tientallen jaren verdiende de familie Jennings aan de kokosnotenoogst op het eiland.

Swains DXpeditie-team

DXpeditie-team Swains 2023

Alex Jennings moest niet alleen toestemming geven voor de DXpeditie, maar hij kreeg ook een andere belangrijke rol. Er werd een contract opgesteld waarin o.a. werd opgenomen dat een Samoaans ondersteuningsteam onder zijn leiding de bootreis vanuit Pago Pago op Amerikaans Samoa naar Swains zou organiseren. Ook zou hij zorgen voor voedsel, water, generatoren, vervoer op het eiland, brandstof en al het andere nodige voor het verblijf op Swains. Deze ondersteuning slokte ongeveer de helft van het budget op, zo’n $60.000,-.

Swains is een onbewoond eiland. Daarom moest aan werkelijk alles worden gedacht. Bijvoorbeeld aan medische voorzieningen, die er op een onbewoond atol uiteraard niet zijn. Daarom was een van de teamleden arts/chirurg. Hij zorgde voor alle noodzakelijke middelen en deskundigheid om in geval van medische noodsituaties te kunnen handelen.

Na enkele jaren van voorbereidingen, waarin bijvoorbeeld antennes werden gebouwd en apparatuur getest, was men klaar voor de reis. Helaas sloeg het noodlot toe. Eerst bleek het schip dat het team naar Swains zou brengen kapot. En tot overmaat van ramp gooide vervolgens de coronapandemie roet in het eten: de DXpeditie moest jaren worden uitgesteld.

De reis in 2023 naar Swains

Dronebeelden “Camp Red”

Begin 2023 was het eindelijk zover. Na enkele kleine wisselingen in het team werden de taken verdeeld en werden de definitieve plannen gemaakt voor twee kampen met elk drie stations, uitgerust met antennes voor alle HF-banden.

Op 5 oktober 2023 vertrok het team naar Swains Island vanaf een van de Samoa-eilanden. Ondanks initiële uitdagingen in de Stille Oceaan, waaronder de niet geringe zeeziekte van enkele teamleden, arriveerden ze na dertig uur varen op Swains, begroet door de ongerepte schoonheid van het onbewoonde atol.

Slechts beperkt gehinderd door de tropische omstandigheden en de in grote hoeveelheden aanwezige muggen, werden relatief snel drie kampen opgebouwd. Het basiskamp en twee andere, identieke kampen met radioapparatuur en antennes. ’s Avonds konden al de eerste QSO’s worden gemaakt. Door de nauwgezette planning en coördinatie verliep de DXpeditie vrijwel vlekkeloos, afgezien van enkele onvoorziene omstandigheden.

Operationeel succes

Door gebruik te maken van CW, SSB en FT8, logde het team meer dan 90.000 QSO’s, voornamelijk op HF, maar ook enkele op 6m via EME. Het doel was eigenlijk om 100.000 verbindingen te halen. Dat zou zeker gelukt zijn, als niet het verblijf op Swains wegens onvoorziene omstandigheden twee dagen korter was dan aanvankelijk gepland.

Meer informatie

Geïnteresseerd in meer details? Raadpleeg dan de volgende bronnen.


Bekijk voor de overige lezingen en andere activiteiten van VERON Midden- en Noord-Limburg de activiteitenagenda.