Activiteiten

 

15 december 2023: PI4HAL en de Morse Academy

 • Stuurhut SS Rotterdam

  Okko Ebens (PH2CV) en Peter van Baarle (PA3FQH) geven een lezing over PI4HAL en de SS Rotterdam.

  Behalve dat Okko voorzitter is van de VERON-PR-commissie, is hij ook betrokken bij PI4HAL. Peter is secretaris van PI4HAL, het radioamateurstation aan boord van het voormalige cruiseschip SS Rotterdam. Ook de Morse Academy bevindt zich op dat historische schip, dat tegenwoordig dienst doet als hotel en permanent is afgemeerd in de haven van Rotterdam.

19 januari 2024: huishoudelijke jaarvergadering

 • Huishoudelijke vergadering afdeling A31 Midden- en Noord-Limburg. Toegang uitsluitend voor afdelingsleden.
 • Tijdens de huishoudelijke vergadering worden onder andere bestuursleden gekozen/herkozen. Er zijn vacatures voor de volgende bestuursfuncties: afdelingssecretaris en lid van de activiteitencommissie.

16 februari 2024: lezing over Jan Corver

 • Deze avond zal Gidi PA0EJM een boekpresentatie houden over het leven van de bekende radiopionier Jan Corver, ook wel de vader van het Nederlandse radioamateurisme genoemd.Jan Corver leefde van 1878 tot 1956 en was de zoon van een telegrafist die op diverse plaatsen in het land de functie van directeur van post- en telegraafkantoren vervulde. Tijdens zijn verblijf in Den Haag kwam hij in contact met radiotelegrafie. Dat resulteerde in december 1913 in een groot artikel in het tijdschrift Panorama, waarin hij beschreef hoe amateurs met eenvoudige middelen een kristalontvanger konden bouwen. Uiteraard valt er veel meer te vertellen en Gidi zal dat op de van hem bekende manier toelichten. Aanleiding voor de lezing is het boek dat Gidi over Jan Corver heeft geschreven. Wie de portokosten wil besparen, kan het boek ook bij de lezing aanschaffen.
 • Bekijk ook de video over het Jan Corver-museum
 • Artikel VERON-hoofdsite: Jan Corver – vader van het radioamateurisme (1878 – 1956)

15 maart 2024: het wel en wee van QSL-kaarten

 • Jeroen PD5CW, sub-QSL-manager, verzorgt een avond over QSL-kaarten en het versturen en ontvangen ervan. Heb je vragen hierover, dan kun je ze die avond kwijt.

19 april 2024: excursie naar de “bunker” in Panningen

 • Op 19 april is er een excursie naar de “bunker” in Panningen. In deze voormalige schuilkelder, die tijdens de Koude Oorlog werd gebouwd, is tegenwoordig de Omroep P&M gevestigd. Tevens is er een omroepmuseum. Ger PD0RSW is er als vrijwilliger bij betrokken en organiseert deze excursie voor ons. Er zal gelegenheid zijn om het museum te bezoeken, maar ook kunnen de omroepmast, de antennesystemen, de techniek van de uitzendstraat en de TV-studio worden bekeken. Bovendien is er de mogelijkheid om overbodig elektrisch materiaal van de omroep te kopen. Dat kan van alles zijn.
 • Lees ook het volgende artikel op de site van Omroep P&M: Veel belangstelling voor openstelling schuilkelder.
 • Je kunt je opgeven door een e-mail te sturen naar Jac PE1KXH: jemsmeets@gmail.com. Het maximaal aantal deelnemers bedraagt 25 personen. Dus, wees er snel bij.
 • De excursie begint om 19:30 uur bij de bunker. Adres: Schout van Merwijckstraat 2, 5981 EL Panningen. Er zijn voldoende parkeerplaatsen. Deelname is gratis.

17 mei 2024: spectrumanalyzers

 • Spectrumanalyzers waren in het verleden onbetaalbaar voor de gemiddelde radioamateur. Dat was uiteraard een probleem, want juist radioamateurs zijn zeer geïnteresseerd in het analyseren van de radiosignalen die ze de ether in zenden. Gelukkig zijn tegenwoordig, door nieuwe technologische ontwikkelingen, de prijzen van spectrumanalyzers aanzienlijk gedaald. Er bestaat zelfs al een zeer bruikbare, portable spectrumanalyzer voor ongeveer €150,-: de tinySA.
 • Op 17 mei zullen Loek PE0MJX en Jac PE1KXH de mogelijkheden en onmogelijkheden van spectrumanalyzers bespreken. Bovendien demonstreren ze een aantal praktische voorbeelden.

21 juni 2024: lezing over DXpeditie naar Swains

 • Swains (Afbeelding: WikiMedia)

  Op 21 juni geeft teamleider Ronald Stuy (PA3EWP) een presentatie over de voorgenomen DXpeditie naar Swains Island. De DXpeditie moest al enige keren worden uitgesteld, maar is geenszins afgesteld.

 • Bekijk ook de informatie over de lezing die Ronald eerder gaf tijdens de Dag voor de Radioamateur 2022: DXpeditie naar Swains Island.

20 september 2024: SOTA en BOTA

 • Op 20 septemer verzorgt Mark PF9W een lezing over Summits on the Air (SOTA) en Beaches on the Air (BOTA).

25 oktober 2024: Software Defined Radio

 • Op 25 oktober verzorgt Martien PA3DZA een lezing over Software Defined Radio (SDR) met als titel ‘Van Softrock to Hermes Lite 2′.

15 november 2024: WebSDR Maasbree

 • De populaire WebSDR Maasbree wordt momenteel door Loek PE0MJX en Jan PA0SIM volledig vernieuwd. Onder andere worden de huidige ontvangers, tweemaal SDRPlay RSP1a, vervangen door een zeer breedbandige nieuwe SDR-ontvanger, de RX888. De RX888 beschikt over een 16-bits-ADC en een afstembereik van 1 kHz tot 1,8 GHz, met een bandbreedte van maximaal 64 MHz tussen 1 kHz tot 64 MHz en 10 MHz tussen 64 MHz en 1700 MHz.
 • Op 15 november vertelt Loek PE0MJX meer over deze bijzondere SDR-component en de andere vernieuwingen van de WebSDR Maasbree.

20 december 2024: verkoping

 • Op 20 december is er weer gelegenheid om jouw overcomplete radiospulletjes te verkopen. Nadere details volgen.

 


Hopelijk gaat alles zoals gepland en zien we elkaar op een van de bijeenkomsten in Haelen!

Mocht het onverhoopt zo zijn dat een spreker verhinderd is, dan vullen we deze avond in met een andere (leerzame) onderhoudende bezigheid! Tevens zijn we steeds op zoek naar nieuwe, interessante lezingen. Heb je iets gehoord of gezien of heb je zelf een boeiend thema voor een lezing, laat het ons weten.

Plaats lezingen
Trefcentrum “Aldenghoor”
Kasteellaan 7a
6081 AN Haelen
Tel. 0475-592915

De activiteiten beginnen om 20:00 uur, tenzij anders vermeld.