Welkom bij VERON Midden- en Noord-Limburg

De VERON is de grootste radioamateurvereniging van Nederland en tevens de vertegenwoordiger van de Nederlandse radioamateurs in de IARU, de International Amateur Radio Union.

VERON Midden- en Noord-Limburg (A31) is een regionale afdeling van de landelijke vereniging. De meeste VERON-leden kiezen ervoor om ingedeeld te worden bij de afdeling in hun regio. Zo kunnen ze eenvoudig deelnemen aan de activiteiten van de afdeling en bovendien andere amateurs uit de regio leren kennen.

Geïnteresseerd in wat VERON Midden- en Noord-Limburg te bieden heeft? Lees dan verder.

Afdeling Midden- en Noord-Limburg

Inhoudsopgave


Activiteiten

Op iedere derde vrijdag van de maand komen leden van de afdeling bijeen in het Trefcentrum Aldenghoor in Haelen.

Op deze avonden worden vaak lezingen gegeven over een zeer gevarieerd aantal onderwerpen, meestal gerelateerd aan de radiohobby. Ook wordt soms een verkoping gehouden van overcomplete radiospulletjes.

Daarnaast worden er excursies georganiseerd. Zo bezochten afdelingsleden in 2022 het conteststation PI4CC in Hoek van Holland en in 2023 de radiotelescoop Astropeiler in Stockert (Duitsland). In april 2024 staat een bezoek aan de “bunker” in Panningen op de agenda.

Een overzicht van de geplande activiteiten vind je in de Activiteitenagenda.


Welkomstcommissie

Sinds september 2019 heeft de afdeling  een welkomstcommissie voor nieuwe leden. Om de drempel te verlagen voor de nieuwe leden, hebben we ons afdelingsgebied in drie stukken verdeeld. Na aanmelding zal de secretaris de desbetreffende verantwoordelijke van een gebied aansturen om even contact op te nemen met het nieuwe lid zodat deze meteen een bekend gezicht zal zien als hij een onze bijeenkomsten bezoekt.

Ook kunnen nieuwe leden contact met hen opnemen als ze vragen hebben over de hobby en/of vereniging.

We hopen hiermee de service naar de nieuwe leden te vergroten en dat ze zich sneller thuis voelen bij onze vereniging.


QSL-service

De QSL-post binnen onze afdeling wordt verzorgd door Jeroen PD5CW. Hij zal proberen om iedere derde vrijdag van de maand op zijn minst bij aanvang van de bijeenkomst aanwezig te zijn met zijn koffertje in Haelen. Je kunt dan je te versturen kaarten inleveren en de ontvangen kaarten meenemen.

 


Zondagochtendronde

Iedere zondag vanaf 11:30 uur lokale tijd is er de zondagochtendronde op de repeater van Venlo (PI3SRT, 145.600 MHz). Onder leiding van netleider Kees PA3FKH bespreken amateurs uit de regio onderwerpen die betrekking hebben op de radiohobby.

Tijdens de zondagochtendronde wordt gebruik gemaakt van de call van VERON Midden- en Noord-Limburg: PI4LIM. Overigens kunnen ook niet-VERON-leden zich inmelden.

Om uitsluitend mee te luisteren kan de WebSDR Maasbree worden gebruikt. Vermeld op de webpagina eventueel je naam en roepnaam.


WebSDR Maasbree

Onder andere door het sterk toegenomen aantal (ondeugdelijke) zonnepaneelinstallaties, maar bijvoorbeeld ook door (ondeugdelijke) LED-verlichting en geschakelde voedingsapparaten, neemt de QRM hand over hand toe. Daardoor komt het helaas steeds vaker voor dat radioamateurs niet meer met hun eigen ontvangstinstallatie hun hobby kunnen beoefenen: de storing is zodanig dat ze nog uitsluitend sterke stations kunnen ontvangen.

Een WebSDR in de buurt kan dan uitkomst bieden. Zenden gebeurt dan nog wel vanuit de eigen locatie, maar voor de ontvangst wordt uitgeweken naar de WebSDR.

Sinds enkele jaren bestaat deze mogelijkheid ook in onze regio: de WebSDR Maasbree. Deze WebSDR biedt ontvangstmogelijkheden voor de HF-amateurbanden en de 2m-band:


Afdelingsbestuur

Het bestuur van de afdeling bestaat momenteel uit de volgende leden.

FunctieNaamOpmerking
VoorzitterKees PA3FKH
SecretarisWim PE1WVD
PenningmeesterJan PE1DGM
Lid activiteitencommissieJac PE1KXHBeheerder 23cm-baken en PI4LIM
Lid activiteitencommissieHan PE1NYZ