Lineaire VHF/UHF-crossbandtransponder in Karken (JO31ac)

VHF/UHF-crossbandtransponder DM8MM

VHF/UHF-transponder DM8MM

Sinds enige tijd is in Karken (JO31ac) een crossbandtransponder actief. Anders dan bij de geostationaire transponder QO-100 kunnen hiermee QSO’s in full duplex worden gemaakt, zonder tijdsvertraging. Ook anders dan de QO-100 mogen uitgezonden signalen tot twee S-punten luider zijn dan het baken.

De transponder is helaas niet 24/7 QRV. Maar de eigenaar, Friedhelm DM8MM, heeft voorgesteld om speciaal voor experimenten door amateurs uit de regio over enige tijd de transponder op doordeweekse dagen vier uur in te schakelen.

Lineaire crossbandtransponder

De transponder heeft de volgende eigenschappen:

  • Downlinkfrequentie: 432,650 MHz
  • Uitgangsvermogen: 50 Watt
  • Bandbreedte: 16 kHz
  • Uplinkfrequenties: 144,670 MHz en/of 1296,525 MHz en/of 2320,525 MHz
  • Baken: 432,655 MHz (5 Watt, F1/500Hz)
  • Antenne: breedbandige, horizontaal gepolariseerde LPDA met een frequentiebereik van 135 tot 1350 MHz, een versterking van ongeveer 6 dBD, een hoogte van 10 meter en een antennerichting van (helaas) 110 graden.
VHF/UHF-transponder DM8MM

Transponder en PA (Ericson)

De transponder is niet altijd actief. Check daarom eerst of het baken op 432,655 MHz te horen is. Zelfs als het baken te horen is, is niet zeker of alle uplinks werken. Doorgaans is in ieder geval de 2m-uplink actief.

Experimenten

De transponder wordt bedreven door Friedhelm DM8MM. Toen wij contact met hem opnamen, was hij verrast over de belangstelling vanuit Limburg.

Om testen en experimenten in de regio mogelijk te maken, wil hij vanaf het verschijnen van de afdelingsnieuwsbrief van VERON Midden- en Noord-Limburg in juni – waarin de crossbandtransponder wordt aangekondigd – de transponder op doordeweekse dagen aanzetten van 18:00 uur tot 22:00 uur lokale tijd en in het weekend op verzoek.

Afhankelijk van de interesse uit Limburg, is Friedhelm ook bereid om eventueel de antenne op het westen te richten. Ook het gebruik van een verticale antenne voor 2m, 70cm en 23cm behoort tot de mogelijkheden. Hij wijst er verder nog op dat de lineaire transponder gebruikt mag worden met alle modi. Dus niet alleen SSB, maar ook CW, FM, DMR of digitale modi.

Friedhelm is per e-mail bereikbaar voor vragen, het ontvangen van rapporten en verzoeken voor specifieke experimenten: dm8mm@gmx.de.

 

Met dank aan Jac PE1KXH voor de tip.