Excursie conteststation PI4CC

PI4CC antenne park Omdat de Afdeling dit jaar het 75 jarig bestaan viert, was de gedachte om eindelijk weer eens een excursie te organiseren dit jaar meer dan ooit op het netvlies van diverse leden geprent. In het verleden was al ooit eens geopperd om excursie naar een contest-station in Goch Dld te regelen; om wat voor reden dan ook was die gedachte nooit verder gekomen dan “de brainstormtafel” in Haelen. Afgelopen voorjaar deed zich echter een mogelijkheid voor om een dergelijk uitstapje daadwerkelijk te organiseren..

Lees meer

Workshop EMC-commissie in de regio

Uitleg Theorie EMCIn november 2021 kregen we een bericht  dat de EMC-EMF commissie van de Veron een EMC cursus heeft opgezet voor max. 2 leden per afdeling. Het is de bedoeling dat de deelnemers actief de afdeling op EMC gebied gaan ondersteunen en het aanspreekpunt hiervoor zijn. De opleiding wordt verdeeld over 6 regio’s (bestaande uit de verschillende afdelingen). De 6 regio’s moeten zelf de faciliteiten organiseren (zaal, beamer, eventueel audio, koffie, etc.). De cursus wordt verzorgd op zaterdagochtend (4 uur maximaal), huidige planning is het voorjaar (apr) en het najaar (sept) 2022. Lees meer

PIM (Passive Inter Modulation)

PIM door Onno PA3AKPOp vrijdag 20 mei kwam Onno PA3AKP naar Haelen om ons wegwijs te maken met het fenomeen PIM (Passive Inter Modulation). Met een duidelijke presentatie en veel interactie met de toehoorders, denken we dat iedereen die aanwezig was nu wel een aardig beeld heeft van wat PIM inhoudt. Voor diegene die het gemist hebben of het nog eens wil na lezen vind je hier de presentatie.

Onno begon de lezing over hoe hij met enkele leden van onze vereniging ooit eens een dx-peditie georganiseerd had naar Monaco. En eindigde hij het verhaal met een korte blik op het contest station PI4CC, ook hier bleek men niet gevrijwaard te zijn van PIM en hadden ze een out-of-the-box oplossing bedacht om deze vorm van storing te omzeilen. Onno, bedankt dat je deze kennis met ons wilde delen en dat iedereen nu weet waar ze op moeten letten om deze vorm van storing te minimaliseren.

Contest station PI4CC

Contest station PI4CC bezoeken

In het kader van ons 75-jarig bestaan, willen we wat extra activiteiten ontplooien. Via Onno PA3AKP hebben we goede contacten met het grote contest station PI4CC. Het is een van de grootste in Nederland, misschien wel de grootste. Ze hebben een prima locatie aan de kust bij Hoek van Holland. Een mooi overzicht krijg je van deze Fly-By

We kunnen er een rondleiding met uitleg krijgen voor leden van de afdeling. Let op: het is niet alleen interessant voor contesters! Er komt veel en high-tech techniek bij kijken om op top niveau mee te kunnen draaien in een contest. Het vraagt niet alleen grote antennes en grote eindtrappen. Ook bijvoorbeeld kennis van propagatie speelt een grote rol. En niet te vergeten operation-practice. M.a.w. je moet op alle vlakken van de radiohobby thuis zijn.

Harry PA3ARM en Jan PA0SIM bezoeken het station op 25 maart. Zij kunnen proberen een datum te prikken voor een bezoek van de afdeling.
Het zal een zaterdag worden (eind mei, begin juni), zodat ook diegene die QRL hebben er naar toe kunnen. Vervoer zal per auto gaan en poolen. Reiskosten worden per auto gedeeld. Het idee is om na het bezoek ergens te gaan eten.

Wie heeft er interesse om PI4CC te bezoeken? Graag even doorgeven aan de secretaris via a31.veron at gmail.com of via de contact-pagina

Afdelingscompetitie

Fervente contesters zien we al regelmatig terug in de overzichten. Ook zijn er leden die alleen aan de PACC meedoen en hun puntjes indienen.

Maar ben je geen die-hard contester maar geef je wel eens punten weg in een contest of zoek je dan alleen speciaal zeldzame DXCC’s. Denk er dan eens aan om als je meer dan 25 verbindingen hebt gemaakt om dit door te geven voor de VERON afdelingscompetitie. Je hoeft alleen maar je call, afdeling 31, naam contest en aantal verbindingen door te geven. Geen gedoe met logboeken e.d. Hoe en wat lees je op de VERON-afdelings-competitie pagina.

Ieder puntje voor de afdeling is welkom!

PA0SAN

Remy PA0SAN Silent Key

Vandaag bereikte ons het droevige nieuws dat op 3 maart op 86 jarige leeftijd Remy PA0SAN is overleden. Als jonge avonturier wilde Remy eerst wat van de wereld zien en ging naar de zeevaartschool. Om vervolgens als radiotelegrafist te gaan werken op diverse koopvaardijschepen en 2 jaar bij de marine. Hij kwam aan wal om een gezin te stichten en had een aantal baantjes maar werkte voornamelijk bij Philips. Vanaf 1960 werd hij radiozendamateur om toch zijn geliefde morse te kunnen bedrijven.Knienseerd

Maar het avontuur op zee trok zo hard aan hem dat hij solliciteerde op een functie als radio technicus op de weerschepen. 18 jaar heeft hij dit volgehouden totdat satellieten zijn werk overnamen. De paarden hobby van zijn vrouw bracht hem naar het Midden-Limburgse Kelpen-Oler. Daar kocht hij een boerderij met wat weilanden op een heuvel met veel konijnen. Daar werd Remy dan ook landelijk bekend met zijn camping Knienseerd waar iedere amateur naar hartenlust mocht experimenteren. Op de band alleen te horen in CW en een enkele keer liep hij binnen op een verenigingsbijeenkomst.  Remy was een gewaardeerd lid van de MARAC en nog regelmatig actief in hun CW ronde op zondag. Onze vereniging heeft helaas weer van een markant lid afscheid moeten nemen…

Afgelast

Lezing 18 februari is gecanceld!!!

Antenne stuk na stormDe weersverwachtingen zijn niet gunstig. De piek wordt zelfs eind van de middag begin avond verwacht. Enkele leden hebben al aangegeven dat ze met dit weer niet naar Haelen komen voor de lezing. Om iedereen toch de gelegenheid te geven deze lezing bij te wonen en Loek het publiek te geven dat hij verdient, cancelen wij de lezing. De lezing over de FET-eindtrap verschuiven wij naar 18 maart. Daar alles hopelijk tegen die tijd “normaal” is, zal de lezing weer op het vaste tijdstip van 20.00uur starten.

Voor diegene die toch nog de weg op moeten vandaag, rij voorzichtig! Kijk uit met het vastzetten van de antennes. Leg een steen oid. op losse spullen in de tuin zodat niets wegwaait! Dan hopen we jullie op 18 maart in grote getalen weer te mogen begroeten in Haelen.

WebSDR Maasbree- DX-cluster

PI75LIM actief!

Inmiddels hebben zich de eerste leden al aangemeld om PI75LIM te activeren. De call is al een paar keer in het DX-cluster verschenen op verscheidene banden en modes! Nog altijd kun je je opgeven bij de secretaris als je eens gebruik wilt maken van deze speciale call. Naam, call en 06- nummer doorgeven, vervolgens word je in de WhatsApp-groep opgenomen waarin je kunt aangeven als je uitzenden. Dit om te voorkomen dat er op dezelfde band in de zelfde mode uitgezonden wordt.

Donderdagmiddag 10-02-2022 was Theo PE1MPL op 40m te horen in SSB.

Jac PE1KXH actief via QO100.

Bijeenkomst om 19.30u!

Lezing 18 februari om 19.30uur

Daar de horeca nog steeds om 22.00uur haar deuren moet sluiten, vervroegen wij onze lezing. Deze maand starten wij om 19.30uur lokale tijd!!!

Loek PE0MJX heeft een boeiend verhaal over zijn zelfgebouwde HF-Fet eindtrap voor ons in petto!

Denk er ook aan dat je een QR-code moet kunnen voorleggen om het horeca gedeelte binnen te komen voor een drankje! Ook de regel van mondkapje dragen als je je verplaatst en de 1,5m afstand gelden er!

We hopen vele van jullie weer eens te mogen begroeten op deze fysieke bijeenkomst!

A31 bestaat 75 jaar

VERON Afdeling 31 bestaat 75 jaar

Electron 1947Als we in de archieven duiken van de oude Electrons, vinden we in de Electron juni 1947 een klein artikeltje. Hierin  kondigt men aan dat op 6 mei een twaalftal enthousiaste radio-amateurs een oprichtingsvergadering hielden van de afdeling in Midden-Limburg. Inmiddels is deze bekend onder de naam Afdeling 31, kortweg A31. Ik zou nu kunnen schrijven: “en de rest is geschiedenis…”. Maar niets is minder waar! Onze secretaris Jan PA0SIM is inmiddels het archief in gedoken om nog wat meer weetjes van onze afdeling op te duikelen. Zo weten wij ook niet wanneer precies de afdelingen Midden- en Noord-Limburg samen zijn gegaan. Er zullen nog wel een aantal ontdekkingen gedaan worden over de geschiedenis van onze afdeling. De gevonden informatie bundelen we dan ook in een artikel die we op deze website met jullie delen.Artikel oprichtingsvergadering

Inmiddels worden al de eerste voorbereidingen getroffen om wat ruchtbaarheid aan dit lustrum te geven. Heb je nog ideeën of wil je wel meehelpen bij een of meerdere activiteiten, geef het even door aan de secretaris. Een klein tipje van de sluier kan ik wel al optillen, de call PI75LIM is aangevraagd. We stellen nog een procedure op zodat elk lid die wil, komend jaar deze call eens een dag, een weekend of tijdens een contest kan gebruiken.

Daarnaast zijn wij nog op zoek naar foto’s , artikelen en andere leuke weetjes die iemand over onze afdeling heeft. Ook dit kun je doorgeven aan onze secretaris. Een aantal zullen we publiceren op deze website en alles gaat natuurlijk het (digitale) archief in. Zo hebben de bestuursleden die over 25 jaar het 100-jarig jubileum gaan organiseren een schat aan documentatie om met de leden te delen.

Laatste nieuws is te lezen op de Jubileumpagina

broken link

Nieuwe link op jit.si!

Tijdens de voorbereiding op de huishoudelijke vergadering voor vanavond (21-01-2022 20:00uur) kwamen we er achter dat de oude links niet meer werken op deze pagina. Voor vanavond hebben we dan ook snel even een nieuwe aangemaakt. Voor het aanmelden even je naam en call instellen voor de presentie-lijst. Video hoeft niet aan en microfoon het liefst alleen als je iets wilt zeggen of vragen.

Normaliter is iedereen welkom op een lezing van onze afdeling, behalve de huishoudelijke vergadering, die is alleen toegankelijk voor leden.

Hopelijk leest iedereen op tijd deze verandering zodat we weer vele van jullie vanavond mogen begroeten op de eerste (helaas wederom virtuele) bijeenkomst van 2022. Alle leden zullen ook een mail ontvangen van de secretaris over deze laatste wijziging.

We zijn stand-by op 145.600 PI3SRT mochten er problemen zijn met inloggen.

Nieuwe link: https://meet.jit.si/verona31-2