Lineaire VHF/UHF-crossbandtransponder in Karken (JO31ac)

VHF/UHF-crossbandtransponder DM8MM

VHF/UHF-transponder DM8MM

Sinds enige tijd is in Karken (JO31ac) een crossbandtransponder actief. Anders dan bij de geostationaire transponder QO-100 kunnen hiermee QSO’s in full duplex worden gemaakt, zonder tijdsvertraging. Ook anders dan de QO-100 mogen uitgezonden signalen tot twee S-punten luider zijn dan het baken.

De transponder is helaas niet 24/7 QRV. Maar de eigenaar, Friedhelm DM8MM, heeft voorgesteld om speciaal voor experimenten door amateurs uit de regio over enige tijd de transponder op doordeweekse dagen vier uur in te schakelen.

Lees meer

Welkom bij VERON Midden- en Noord-Limburg

De VERON is de grootste radioamateurvereniging van Nederland en tevens de vertegenwoordiger van de Nederlandse radioamateurs in de IARU, de International Amateur Radio Union.

VERON Midden- en Noord-Limburg (A31) is een regionale afdeling van de landelijke vereniging. De meeste VERON-leden kiezen ervoor om ingedeeld te worden bij de afdeling in hun regio. Zo kunnen ze eenvoudig deelnemen aan de activiteiten van de afdeling en bovendien andere amateurs uit de regio leren kennen.

Geïnteresseerd in wat VERON Midden- en Noord-Limburg te bieden heeft? Lees dan verder.

Lees meer

Jan PAØSIM genomineerd voor Radioamateur van het Jaar

Loek PEØMJX licht de nominatie toe

Loek PEØMJX licht de nominatie toe

Op 19 januari 2024 was de jaarvergadering van VERON-afdeling Midden- en Noord-Limburg. Behalve dat Jac PE1KXH toen een VERON Gouden Speld ontving voor zijn dertigjarige lidmaatschap van het afdelingsbestuur, werd ook Jan PAØSIM in het zonnetje gezet.

Op de dag van Jans vertrek als afdelingssecretaris onthulde Loek PEØMJX dat hij en Nanne Hoekstra, namens de organisatie RF Seminar, Jan hadden voorgedragen als Radioamateur van het Jaar 2023.

Ondanks dat die eer uiteindelijk te beurt viel aan Hans PAØQ, wilde Loek PEØMJX toch graag bekend maken waarom zij Jan hadden genomineerd. Hij gaf een uitgebreide toelichting, waarvan je hier een samenvatting kunt lezen.

Lees meer

Gouden Speld voor Jac PE1KXH en Han PE1NYZ

Zowel Jac PE1KXH als Han PE1NYZ ontvingen in januari 2024 een VERON Gouden Speld uit handen van hoofdbestuurslid Rob Hardenberg PE1ITR. Beide geëerde radioamateurs zetten zich al decennia lang in voor de VERON-afdeling Midden- en Noord-Limburg (A31).

Lees meer