21 juni 2024: lezing over DXpeditie naar Swains

foto Ronald Stuy (PA3EWP) Swains

Ronald Stuy (PA3EWP)

Op 21 juni geeft teamleider Ronald Stuy (PA3EWP) tijdens de afdelingsbijeenkomst van VERON Midden- en Noord-Limburg een presentatie over zijn DXpeditie naar Swains Island. De DXpeditie moest enige keren worden uitgesteld, maar is in 2023 dan toch doorgegaan. De voorbereidingen van het DX-avontuur begonnen overigens al in 2016.

Swains is een onbewoond eiland. Daarom moest aan werkelijk alles worden gedacht: hoe kom je daar, voedsel, water, generatoren, brandstof, medische voorzieningen. Als een van de twee teamleiders kent Ronald alle details en kan ons daarom uit eerste hand berichten. Het belooft een bijzondere avond te worden.

Ronald was overigens Radioamateur van het Jaar 2022. Op de Dag voor de Radioamateur 2022 gaf Pieter-Tjerk de Boer (PA3FWM) een uitgebreide toelichting op de benoeming, waarin hij tot op het laatste moment wist te verhullen dat Ronald de prijs zou winnen. Voor de liefhebbers: Benoeming Radioamateur van het jaar 2022

Bekijk ook de overige activiteiten van VERON Midden- en Noord Limburg van dit jaar: Activiteitenagenda.

Objects on the Air (OOTA) – lezing door Mark PF9W

Objects on the Air (OOTA). Veel radioamateurs vinden het leuk om speciale “objecten” te activeren. Activeren betekent dat een radioamateur in de buurt van het “object” zijn radioapparatuur opstelt en probeert verbindingen te maken. Anderen, de “chasers” of “hunters”, vinden het juist weer een uitdaging om die objecten te “verzamelen” en op die manier bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor een award. Verzamelen is in dit verband niets anders dan verbindingen maken met de stations die objecten activeren.

Er bestaat een grote variatie aan objecten die geactiveerd kunnen worden, zoals eilanden, bergtoppen, molens en zelfs stranden.

In zijn lezing op 17 mei 2024 bij VERON Midden- en Noord-Limburg gaf Mark PF9W een overzicht van de belangrijkste mogelijkheden. Lees hier zijn uitgebreide samenvatting.

Lees meer

19 april 2024: excursie naar de “bunker” in Panningen

Collectie historische radio’s

Op 19 april was er voor leden van VERON Midden- en Noord-Limburg (A31) een excursie naar de “bunker” in Panningen. In deze voormalige schuilkelder is tegenwoordig de Omroep P&M gevestigd. Tevens is er een verzameling historische radio- en telecomapparatuur te bezichtigen.

Ger PD0RSW is als vrijwilliger betrokken bij de “bunker” en organiseerde deze excursie voor ons. Er was gelegenheid om het museum te bezoeken, maar ook om de omroepmast, de techniek van de uitzendstraat en de radio- en televisiestudio’s te bekijken.

Lees hier een korte impressie van de excursie.

Lees meer

16 februari 2024: lezing over Jan Corver door Gidi Verheijen

Jan Corver-lezing door Gidi Verheijen

Jan Corver-lezing door Gidi Verheijen

Op vrijdag 16 februari gaf Gidi Verheijen (PA0EJM) tijdens de verenigingsavond van VERON Midden- en Noord-Limburg een boekpresentatie over het leven van de bekende radiopionier Jan Corver. Gidi PA0EJM kan deze presentatie geven als geen ander omdat hij zelf de schrijver is van het boek Jan Corver, Vader van het Radioamateurisme.

Jan Corver zorgde er onder meer voor dat in 1913 het verbod op het ontvangen van telegrafiesignalen werd opgeven. Ook leidden zijn inspanningen tot de oprichting van de NVVR, de Nederlandsche Vereeniging voor Radiotelegrafie.

Lees meer